torstai 20. marraskuuta 2014

Mielikuvamarkkinointi ja brändi

Mielikuva markkinointi ja brändi


Kosmetiikan myyntiin liittyy olennaisesti mielikuvamarkkinointi. Kosmetiikka tuotteet herättävät kuluttajissa tunteita ja ostopäätöksiä tehdään mielikuvien perusteella. On selvää, että imagotyö on keskeistä markkinoinnin kannalta. Imagolla tarkoitetaan mielikuvaa, joka ihmiselle muodostuu tietojen, kokemusten ja tuntemusten summasta. Sen rakentaminen on tietoisten ratkaisujen tekemistä, joiden avulla luodaan merkille vetovoimaa. Yrityksen olisi hyvä nähdä imago päämääränä ennen markkinoinnin toimintaratkaisuja. Tässä täytyy muistaa, että imagoratkaisujen tulee sopia valitun segmentin arvomaailmaan. Imagon perusratkaisuihin liittyy myös yrityksen/tuotteen visuaalinen ilme. Mikään logo, fontti tai slogan ei ole sattuman kauppaa. Kaikki nämä luodaan ja suunnitellaan tarkasti imagolle sopiviksi. Mielikuvien muodostuminen asiakkaalle on prosessi eli se on jatkuvaa muutosta. Mielikuviin vaikuttaa muun muassa yrityksen mediaviestintä ja muu vuorovaikutus.
Brändillä tarkoitetaan tuotemerkin ympärille muodostunutta positiivista mainetta. Sen arvo muodostuu nimen tai logon tunnettavuudesta, siihen liitetyistä mielikuvista sekä asiakkaiden uskollisuudesta. Brändiä ei luoda mainonnalla vaan sen rakentaminen ja ylläpitäminen ovat vuosien työtä monella eri osa-alueella, kuten tuotekehityksessä ja henkilöstön koulutuksessa. Brändätyt kosmetiikkasarjat tarjoavat laadukkaita tuotteita, joihin kuluttajat luottavat.

Tämä aihe on mielestäni erityisen kiinnostava ja halusin siihen lisää näkemystä ja ammattilaisen mielipiteitä. Tämän vuoksi tein haastattelun Dior Suomen Brand Managerista, Tiia Salmiosta.
Olen saanut häneltä luvan julkaista haastattelun blogissamme.

Haastattelu:


1. Kerro lyhyesti työstäsi. Miten olet päätynyt nykyiseen asemaasi? Millaista osaamista työssäsi tarvitaan?
Työni Dior Suomen Brand Managerina on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa. Olen vastuussa markkinoinnin lisäksi myös mm. myös PR:stä, avainasiakkaista, esillepanoista, budjetoinnista, erilaisesta raportoinnista sekä monesta muusta asiasta. 

Olen työskennellyt kosmetiikan parissa pitkään mm. Stockmannilla selektiivisen kosmetiikan sekä päivittäiskosmetiikan, semi-selektiivisten sarjojen ja kampaamotuotteiden sisäänostajana sekä YSL:n Brand Managerina, joten minulle on karttunut monipuolista kokemusta erilaisista tehtävistä sekä vähittäiskaupan että kosmetiikan maahantuonnin parista. Kosmetiikkabusineksen monipuolinen ymmärtäminen on työssäni erittäin tärkeää. 


2. Mediassa on herännyt viimeaikoina paljon keskustelua kosmetiikan mainonnasta ja sen harhaanjohtavuudesta. Mitä mieltä sinä kosmetiikan ammattilaisena olet kosmetiikan mainonnasta?
Jokaisella brändillä on oma mainonnan linjansa. Dior noudattaa mainonnassaan kansainvälistä linjausta sekä sääntöjä. 

3. Miten koet kosmetiikkamarkkinoinnin erot Suomessa ja ulkomailla (esim. Ranskassa)?
Diorin osalta noudatamme kansainvälisiä markkinoinnin ohjeistuksia, jotka ovat yhtenäiset joka maassa. Toki joitakin maakohtaisia eroavaisuuksia toisinaan ilmenee, mutta koska päästrategiamme on sama, on myös markkinointi yhteneväistä monilta osin. 

4. Olen havainnut Dior-tuotteiden mainoskasvojen nuorentuvan. Onko Dior mielestäsi pyrkinyt nuorentamaan kohderyhmäänsä tarkoituksellisesti ja jos on, niin miksi?
Diorilla on kampanjoissaan käytössä vahvoja, ajankohtaisia ja tunnettuja kasvoja kuten esim. Charlize Theron (J'adore-tuoksu), Natalie Portman (Miss Dior -tuoksut, Diorskin Star -meikkivoide, Rouge Dior Baume -huulipuna), Sasha Lush (look-kokoelma), Eva Herzigova (Capture Totale -linja) ja Robert Pattinson (Dior Homme -tuoksut). Etenkin tuoksu- ja meikkipuolella Dior houkuttelee tietoisesti mainonnassaan myös nuorempia kuluttajia, kun taas ihonhoidossa on viimevuosina keskitytty aikuisempiin kuluttajiin. 

Dior brändinä tarjoaa kuitenkin valikoimassaan tuotteita laajalle kohderyhmälle ja eri ikäisille kuluttajille. 

5. Miten itse kuvailisit Dioria brändinä?

Dior on brändinä vahva, tunnettu  ja arvostettu Ranskalainen luksusmerkki, jolla on pitkä historia. Dior on saanut alkunsa Monsieur Christian Diorin perustamana jo vuonna 1947 ja ensimmäinen kosmetiikkatuote oli Miss Dior -tuoksu. 

Nykypäivänä Dior on moderni ja monipuolinen kosmetiikkabrändi, jolla on vahva yhteys Diorin muotitaloon sekä viimeisimpiin trendeihin, historiaa unohtamatta. Dior on innovatiivinen kosmetiikkatalo, joka keskittyy vahvasti tuotekehitykseen tuoden jatkuvasti markkinoille uusia, innovatiivisia tuoteuutuuksia. Vuosien varrella Dior on uudistunut sekä uudistanut tuotevalikoimaansa onnistuneesti vastaten kuluttajien vaatimuksiin ja tarpeisiin. Diorin tuotevalikoima koostuu neljästä kategoriasta: naisten tuoksuista, miesten tuoksuista, meikistä ja ihonhoidosta, eli voidaan sanoa, että brändillä on neljä tukijalkaa. Kaikkiin kategorioihin panostetaan ja niitä kehitetään jatkuvasti. 

Dior panostaa vahvasti myös koulutukseen, palveluun sekä asiakaskokemukseen myyntipisteissä. Asiantunteva, erinomainen asiakaspalvelu onkin Diorin yksi kulmakivistä. 

6. Oma kokemukseni Diorista brändinä on erittäin vahva ja arvostettu. Kuinka sinun mielestä Dior on onnistunut vuodesta vuoteen hallitsemaan brändin laadukasta imagoa? 
Dior on vaalinut brändi-imagoaan vuosikausien ajan tekemättä kompromisseja. Brändistrategian noudattaminen jokaisessa maassa ja jokaisella tasolla takaa tasalaatuisen brändi-imagon ympäri maailman. Tuotteiden laatuun panostetaan myös vahvasti jokaisessa kategoriassa. 

7. Onko sinulla ammatillisia esikuvia tai innoittajia?
Jokaisessa työpaikassani ja työtehtävässäni olen päässyt tekemään töitä erilaisten kosmetiikan rautaisten ammattilaisten kanssa ja oppinut heiltä todella paljon. Nimiä tarkemmin mainitsematta, olen kiitollinen monelle kollegalle, esimiehelle ja yhteistyökumppanille, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä ja samalla kehittää osaamistani. 



- Elina Leppäkorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti